sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Urheilun ilo on löytynyt

Paljon on tapahtunut viime aikoina, vai pitäisikö sanoa viime vuosina. Enkä edes jaksa kaikkea alkaa tänne kirjoittamaan. 

Haluan herättää tämän blogin henkiin, sillä nyt minusta vihdoin tuntuu siltä, että olen toipunut loppuunpalamisesta ja valmis aloittamaan urheilun.  ❤️

Muutama vuosi sitten koin siis jonkinlaisen loppuunpalamisen urheilussa. Se oli oikeastaan vain ajan kysymys. Urheilijan polkuni on ollut yhtä vuoristorataa. Aina joku katkaisi hyvän treeniputken, milloin se oli sairastelukierre ja milloin loukkaantuminen. Jossain vaiheessa mukaan tuli myös mielenterveysongelmat, jotka lakaistiin maton alle. Näin ollen kehitystä ei juuri päässyt tapahtumaan, en voi sanoa etteikö kehitystä olisi ollenkaan tapahtunut, mutta hyvin hidasta se kehittyminen oli ja siksi todella turhauttavaa. Yllättävän pitkään jaksoin.


Lisäksi olen aina ollut urheilijana parhaimmillaankin vain keskiverto. Ne kerrat kun olen ollut palkintokorokkeella voi laskea yhden käden sormilla. Ilman motivaatiota olisin lopettanut urheilun aikapäiviä sitten, sillä välillä tai aika useinkin tuntui, että koko hommassa ei suoraan sanottuna ole mitään järkeä. Tähän väliin voin muuten suositella Miika Nousiaisen romaania Maaninkavaara, se kertoo urheiluhulluudesta. Se on kirjoitettu hyvällä huumorilla, joten se sopii sellaisellekin joka ei urheilusta niin välitä tai joka ei muuten kauheasti tykkää lukea. 

Jäävuoren huippu oli epäonnistunut valmennussuhde. En halua julkisesti ruotia sitä, mutta mainittakoon, että painooni puututtiin, vaikka olin täysin normaalipainoinen silloin. Koskaan aikaisemmin minulla ei ole ollut ulkonäköpaineita ei edes teininä eikä pahimpina masennusvuosina. Treenasin liian kovaa siihen nähden, että oli taas joku flunssakierre ja samaan aikaan vielä jalan kanssa ongelmia. Pikkuhiljaa sitten paloin loppuun ja lopulta en vain enää jaksanut.

 Monta vuotta syytin itseäni kun tuntui, että kukaan valmentaja ei osaa mua valmentaa. Vaikka eri valmentajilla on vähän eri valmennustyyli, silti valmennus toisti aina samaa kaavaa. Tuli uusi ohjelma. Pystyin noudattamaan sitä maksimissaan pari kk ja sitten alkoi ongelmat. Milloin tuli loukkaantumisia, milloin sairastuin. Koin sen ahdistavaksi, että jouduin jatkuvasti keventämään ohjelmaa ja mietin kuinka usein kehtaan valmentajaa "häiritä". Todella vaikea edes selittää. 


Tässäkin riittäisi haastetta mutta haastetta lisäsi myös keskittymisvaikeudet kilpailusuorituksissa, mitkä liittyvät mielenterveysongelmiin. Tiedostin tämän ongelman hyvin varhain, kauan ennen kuin minulla diagnosoitiin mitään mielenterveysongelmia. Tajusin etten pysty keskittymään kilpailuissa ja oletettavasti siksi tulokseni olivat mitä olivat vaikka treenasin samalla lailla kuin kaveritkin. Erityisesti suunnistuksessa keskittymisvaikeudet voivat vaikuttaa huomattavan paljon suoritukseen, sillä kyseessä on hyvin psyykkinen laji, mitä monet suunnistajatkaan eivät tunnu tajuavan. Fakta on kuitenkin se, että kilpatasolla reitinvalinnat pitäisi tehdä sekunneissa, jos päässä on tuhat muuta ajatusta, vaikuttaa se oleellisesti suoritukseen, mutta ehkä jos ei ole koskaan kokenut mitään ongelmaa keskittymisen suhteen on vaikea ymmärtää toisten kärsivän siitä.

Sitten luin psyykkisestä valmennuksesta ja tajusin että se voisi auttaa minua. Kerroin asiasta innostuneena valmentajalle ja otin asian aina puheeksi uuden valmentajan kanssa, kukaan valmentaja ei kuitenkaan tehnyt mitään asian eteen. En kuitenkaan ole katkera. Ymmärrän sen tavallaan. Jos ei ole tietämystä niin sitä ei ehkä uskalla sanoa juuta eikä jaata, jotta ei tulisi sanoneeksi mitään väärää. Olisi kuitenkin edes voitu ohjata jonkun tahon luokse, josta apua olisi saanut. Koin sen urheilijana niin, että minua ei kuultu ja kun se toistui useamman kerran luottamus valmentajiin alkoi rakoilla.  


Tosiaan kuten aiemmin sanoin, syytin itseäni monta vuotta. Tunsin itseni hankalaksi tapaukseksi. Valmentajat eivät kuitenkaan tienneet syitä keskittymisvaikeuksieni taustalla, enkä liioin minäkään. En ennen kuin nyt. Hiljattain mieleeni palautui lapsuuden trauma. En kerro siitä sen enempää kuin, että siihen hetkeen asti kun tuo muisto palautui mieleen, elin elämääni kuin sellaista ei olisi tapahtunut. On ollut hankalaa muuttaa käsitystä omasta elämästä. Vaikka se on ollut vaikeaa on minun optimistina kuitenkin sanottava, että on se ollut myös helpottavaa. Vihdoin kaikella on joku selitys. Todennäköisesti taipumukseni mielenterveysongelmiin juontaa juurensa tästä. 

Kun en saanut valmentajilta kaipaamaani tukea yritin itse ratkaista ongelmiani. Yritin keksiä mitä erilaisempia keinoja keskittyä kilpailuissa. Välillä se tuntui kyllä hakuammunnalta, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut. En halunnut luovuttaa. Ei kuitenkaan ole ihme että omat poppakonstit ei riitä jos taustalla on oikeasti niinkin vakavia asioita kuin trauma. 


Voisin jäädä vellommaan vihan ja katkeruuden tunteeseen, jos haluaisin, mutta en halua. Enimmäkseen olen vain helpottunut. Mussa ei olekaan mitään vikaa. Tämä yhtäkkinen muutos motivaatiosta johtuu siis osittain tästä. En halua muiden ihmisten määrittävän mitä voin tehdä elämässäni ja mitä en. Ja jos luovuttaisin silloin nimenomaan antaisin muiden ihmisten vaikuttaa mun elämään.

Tuntuu että olen löytänyt itseni. Muutama vuosi ilman urheilua oli kyllä aika raskasta aikaa. Aluksi oli mukavaa kun oli muutakin elämää. Mutta aika nopeasti kaipasin takaisin urheilun pariin, mutta en vain kyennyt siihen. Saatoin ahdistua pelkästään siitä että näin lenkkeilijän, olin niin kateellinen kaikille urheilijoille, sillä olisin itsekin halunnut nauttia urheilusta, en vain millään kyennyt. Vaikka mistä minä tiedän mitä se vastaantuleva lenkkeilijä sillä hetkellä oikeasti kävi läpi. Välillä meni toki paremmin, mutta aika usein yritykseni aloittaa urheilu uudestaan tyssähtivät joko sairasteluun, jalkaongelmiin tai puhtaasti ahdistukseen. 


On myös ollut raskasta kuulla terveydenhuollon ammattilaisilta ikävää palautetta. Eräänkin mielestä minun olisi kuulemma tehtävä surutyötä sen vuoksi että olen lopettanut urheilun. Ensinnäkin en ole koskaan sanonut, että olen lopettanut ja toisekseen en aio luopua siitä asiasta minkä takia ylipäätään olen täällä. Ilman urheilua tuskin olisin tässä. Asiaa on hyvin vaikea selittää sellaiselle joka ei ole kokenut samaa. Vaikka urheilu on tuonut todella paljon paineita, stressiä, ahdistusta ja pahaa oloa, on se tuonut paljon hyvääkin elämään. Vaikeimpia aikoina urheilun ansiosta mulla oli unelmia ja unelmista sain toivoa ja ilman toivoa en olisi jaksanut päivästä toiseen. Joten se, että joku sanoo, että mun pitäisi luopua niin tärkeästä asiasta tuntuu pahalta. Mutta sellaista se vähän on. Monikaan ammattilainen ei tunnu tajuavan urheilusta juuri mitään. On myös ehkä hieman eri asia kertoa liikunnan parantavasta vaikutuksesta mielenterveysongelmiin Matti Meikäläiselle kuin urheilijalle, joka on juuri _keskeyttänyt_ urheilun ja jolle urheilu on yksi ahdistusta tuovista asioista... 


Äkillinen motivaation muutos johtuu ehkä myös siitä, että olen tavannut paljon uusia ihmisiä. On hyvin motivoivaa nähdä muiden tekevän sitä mistä on itse haaveillut ja nähdä oikeasti se, että urheilla voi ihan vaan omaksi ilokseen. Se on toki ihan perus juttu ja varmaan itsestäänselvää monille, mutta mulle se ei ole ollut. En tiedä missä vaiheessa kävi niin että urheilusta tuli vakavaa ja ilo katosi kokonaan. On ollut todella vaikeaa löytää sitä kultaista keskitietä. Olen vähän sitä tyyppiä, että joko annan itsestäni kaiken tai en mitään, joten urheileminen vain omaksi iloksi on tuntunut mahdottomalta ajatukselta. Nyt olen kuitenkin ehkä vihdoin löytänyt sen kadonneen urheilun ilon.  ❤️




maanantai 18. kesäkuuta 2018

Luonnonkosmetiikasta

Blogini on herännyt taas eloon! Kuten otsikosta näkyy, tällä kertaa puhun luonnonkosmetiikasta. Olen siirtynyt lähes kokonaan luonnonkosmetiikkaan. Aloitin tutkimusmatkan luonnonmukaiseen kosmetiikkaan 2015 vuonna. Ensimmäinen luonnonkosmetiikan tuote minkä ostin oli Ole Hyvä sarjan shampoo. (Kerroinkin siitä joskus blogissa) Siitä pikkuhiljaa aina kun joku tuote loppui ostin uuden tuotteen luonnonkosmetiikan puolelta. Jotain 1,5 vuotta meni että kaikki jatkuvassa käytössä olevat tuotteet oli vaihtunut luonnonkosmetiikkaan. Toki tuotearsenaali on lisääntynyt vuosien varrella paljon, esim. tällä hetkellä omistan meikkejä enemmän kuin koskaan ja kaikki luonnonkosmetiikkaa. Mutta esim. Hiusten UV/lämpösuoja on normi kosmetiikkaa, mutta sentään hajusteeton ja parabeeniton (No Nothing sarjaa). En ole nähnyt syytä vaihtaa koska käytän sitä niin harvoin niin olisi haaskausta heittää se menemään, mutta ehkä kun se aikanaan loppuu ostan uuden luonnonkosmetiikan puolelta.

Miksi olen siirtinyt luonnonkosmetiikkaan?
- se on luonnonmukaista 
- se on ympäristöystävällistä
- koen sen turvallisempana
- haluan vähentää kemikaalikuormaa

Toki olen alusta asti tiedostanut, että myös luonnonkosmetiikka voi allergisoida ja luonnonkosmetiikan tuotteille voi herkistyä, joten tiedostan sen että luonnonkosmetiikasta ei välttämättä ole koskaan kaikille ja sen takia myös synteettistä kosmetiikkaa tarvitaan. 

Aluksi olin hyvin tiukka luonnonkosmetiikan suhteen ja suosin mieluiten luomutuotteita, mitä luomumpi sen parempi.  Sittemmin olen vähän höllännyt otetta osin budjettisyistä. Työttömän ja opiskelijan taloudessa ei ole aina varaa siihen luomuimpaan tuotteeseen, mutta en silti ole kokenut vaikeaksi luonnonkosmetiikkaan siirtymistä. Edullisia tuotteita löytyy kyllä. Jos luonnollinen tuote maksaa muutaman euron enemmän kuin marketin vastaava en koe sitä pahana sillä koen että luonnonkosmetiikan tuote on hyväksi sekä itselleni että ympäristölle joten voin satsata siihen.





Alla poimintoja Pro luonnonkosmetiikka ry:n sivuilta, josta voi käydä lukemassa lisää tietoa luonnonkosmetiikasta.
"Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä."
"Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa."
"Luonnonkosmetiikkaa ei testata eläinkokeilla. Kaikkien tuotteiden tulee olla turvallisia käyttää ja tämä varmistetaan testaamalla tuotteet vapaaehtoisilla. Dermatologiset testit tehdään lääkärien valvonnassa."
"Jokainen sertifioija määrittelee sallitut säilöntäaineet. Monet yleisesti kosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet on kiellettyjä kaikissa luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmissä. Säilyvyyttä parannetaan myös pakkausteknisin keinoin. Säteilyttäminen on kiellettyä tuotannon kaikissa vaiheissa."
"Tuotteiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman yksinkertaisia menetelmiä, jotka säilyttävät raaka-aineiden luonnolliset ominaisuudet. Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman täydellisesti ja nopeasti biohajoava. Biologiset, mekaaniset ja fysikaaliset valmistusmenetelmät ovat sallittuja. Klooria ei saa käyttää tuotannossa. Pakkausmateriaalin tulee olla mahdollisimman ekologista. Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa tuotannon vaiheissa."
Täältä löydät listauksen muutamista sertifikaateista:
http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/sertifiointitahot/

Tässä pari artikkelia luonnonkosmetiikasta ja allergioista:
https://www.allergiahelsinki.fi/allergiaportaali/?x177814=233108

http://thebutik.fi/tietopankki/yliherkkyydet-allergiat/

Tässä vielä mielenkiintoinen Kemikaalikimaran blogipostaus aiheesta: Mitä et halunnut tietää luonnonkosmetiikasta:
http://kemikaalikimara.blogspot.com/2013/09/mita-et-halunnut-tietaa.html

Joten tiedostan kyllä luonnonkosmetiikan haitat. Mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Minulla ei ole todettu allergioita enkä ole saanut allergiareaktioita luonnonkosmetiikan tuotteista enkä muutenkaan ole havinnut herkistyneeni millekään tuotteelle. Mikäili havaitsisin ongelmia voisin tarvittaessa kääntyä synteettisen kosmetiikan puolelle, en ole ideologiassani niin jyrkkä. Tärkeintä minulle on ihon hyvinvointi, ympäristö tulee seuraavana ja sen takia haluankin suosia luonnonkosmetiikkaa.

Mutta se täytyy kyllä sanoa kun tässä n. kolme vuotta olen luonnonkosmetiikkaa käyttänyt, että nykyään tavallisen markettikosmetiikan tuotteet tuntuvat minusta liian voimakkaan hajuisilta, sellaisetkit joita ennen käytin ongelmitta. Esimerkiksi jos lainaan vaikka äidin käsirasvaa, on se minusta liian voimakkaan tuoksuinen, enkä pystyisi sitä itse käyttämään päivittäin toisin kuin ennen. Ja parfyymiosaston läpi kun kuljen saatan saada päänsäryn, tosin parfyymiosastoa vieläkin pahempi on pesuaineosastot. Muutama viikko sitten etsin kaupasta leivinpaperia ja eiköhän se ollut vastapäätä pesuaineita. Muutaman minuutin siinä arvoin mikä leivinpaperi olisi hyvä ja päänsärky iski hetkessä. En muista kauan oireet kesti arvioisin, että useista minuuteista pariin tuntiin.

En tiedä mistä nuo oireet johtuvat, sillä ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä en kokenut olevani "hajusteyliherkkä" käytin voimakkaasti hajustettuja tuotteita ja hajuvesiä ilman mitään ongelmaa. Ennen en myöskään saanut päänsärkyä parfyymiosastoilta, päinvastoin rakastin niitä!! En tiedä olenko siis herkistynyt jollekin tietylle aineelle vai olenko vain niin tottunut käyttämään vähemmän hajustettua luonnonkosmetiikkaa. (Vältän voimakkaasti hajustettuja luonnonkosmetiikan tuotteita, esim. Weledaa en uskalla käyttää.) En kuitenkaan ole saanut mitään oireita luonnonkosmetiikan tuotteista, jos olisin en kai käyttäisi niitä. En siis osaa yhtään sanoa onko kyse todella jostain herkistymisestä vai onko kyseessä tottumiskysymys. Koska en ole saanut mitään oireita luonnonkosmetiikasta, käytän hyvillä mielin luonnonkosmetiikan tuotteita jatkossakin.


Seuraavaksi voisin esitellä edullisia luonnonkosmetiikan merkkejä. Olen alkuun listannut merkin sertifikaatit ja loppuun olen laittanut hintaesimerkkejä erilaisista tuotteista. Olen myös jokaisen tuotteen kohdalle listannut CosmEthics-sovelluksen ilmoittamat hälytykset.

Mikä on CosmEthics?

CosmEthics on sovellus jonka avulla voi skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja se listaa ainesosaluettelon helposti tulkittavaan muotoon ja kertoo jos tuotteessa on jotain epäilyttävää. Sovelluksen käyttö on helppoa. Avaa sovellus ja napauta alakulmassa olevaa kameran kuvaa. Ota kuva haluamasi tuotteen viivakoodista ja siinä silmän räpäyksessä sovellus kertoo onko tuote turvallinen vai ei.

Tässä kuvakaappaus Urtekramin kookos vartalovoiteesta

Sovellus on saatavilla IOS- ja Android-laitteille.

Ilman rekisteröitymistä saa käyttöön seuraavat hälytykset:
 High Concern Alert
 Allergen Alert 
 Suitable or Safe Product

Rekisteröitymällä saa käyttöönsä vielä lisää erilaisia hälytyksiä (kaikki violetteja), itse laitoin kaikki ilmaiset hälytykset päälle:
Chemical sensitisers (preservatives)
Conscious consumer
Vegan
Aluminum
European chemicals agency - high concern list
Plastics
Fragrance Allergens
Chemical Sensitisers (colorants)
Aluminum in Deodorant
UV-Filter Concern List
Nail Products Concern List
Fluorides in Oral Hygiene



Tässä kuvakaappauksessa näkyy osa Urtekramin kookos vartalovoiteen inci-listasta.
HUOM! Urtekramilla on vegaanisertifikaatti, sovellus hälyttää vegaani alerttia koska siihen ei ole päivittynyt tietoa että
tuotteessa käytetty glyseriini on kasviperäistä :)

Esimerkiksi kaikki alle listatut tuotteet saavat sovelluksen mukaan turvallisen tuotteen merkinnän, mutta koska olen laittanut enemmän hälytyksiä päälle olen listannut sovelluksen ilmoittamat mahdolliset haitalliset aineet kunkin tuotteen kohdalle. Monissa tuotteissa on glyseriiniä, se voi olla joko eläinperäistä tai kasviperäistä. Koska Urtekramilla on vegaani sertifikaatti, on se tae vegaanisuudesta. Näiden muiden kohdalla täyttä varmuutta ei ole.


Urtekram

Sertifikaatit:
Astma-Allergia kontrolli (No perfume-linja)
ISO 14001
Ecocert sertifikaatti - Cosmetics
Ecocert Cosmos Cosmetics 2018
The Humane Cosmetics Standard
VANDenergi Ympäristötodistus
VEGAN sertifikaatti
lähde: http://www.urtekram.fi/sider-fi/sertifikaatit
Urtekram on suhteellisen edullinen tanskalainen luonnonkosmetiikka merkki (toki merkillä on myös esim. elintarvikkeita). Urtekramia on nykyään saatavilla tosi hyvin Prismoista ja Citymarketeista ja joistain pienemmistäkin marketeista. Ekokaupoissa valikoimat saattavat olla vielä laajemmatkin samoin esim Sokoksen kosmetiikkaosastolla. Hyödynnän monesti tarjoukset ja urtekram on monesti tarjouksessa esim. Citymarketissa ja Tokmannilla. Urtekramin yksi plussa on ehdottomasti sen hyvä saatavuus. 

Sarjasta olen kokeillut Aloe Vera shampoota ja vartalovoidetta, Rose shampoota, hoitoainetta ja dödöä, Coconut vartalovoidetta ja käsirasvaa, laventeli shea voita sekä Nordic Berries suihkutettavaa hoitoainetta. Myös urtekramin hammastahna on tullut tutuksi, sillä se on markkinoiden halvin luonnonkosmetiikan hammastahna. Uusin urtekram ostos on Purple Lavender sarjan vartaloöljy johon ihastuin saman tien. Ihastuin myös kookossarjaan, shampoot ja hoitoaineet eivät vakuuttaneet, paitsi tuo suihkutettava hoitoaine. Uuteen Purple Lavender sarjaan haluaisin tutustua enemmän, etenkin cream deoon. Aiemmin kokeilemani ruusu dödö oli kristallideo, joka ei muuten toiminut yhtään joten ehkä tämä voisi toimia paremmin. Myös uudet vartalokuorinnat houkuttavat. Urtekramilla on niin laaja valikoima erilaisia tuotteita, että haluasin oikeastaan testata niitä kaikkia, haha :D  Näistä kokeilemistani tuotteista on tulossa arvioita tulevaisuudessa, joten pysykäähän kuulolla.


Hintaesimerkkejä (foodie.fi): 
  • deodorantti rose (50 ml): 3,65 €  (CosmEthics: Aluminum alerts (potassium alum), fragrance allergens alerts (citral, geraniol, linalool, limonene))
  • shampoo coconut (250 ml): 3,95 € (CosmEthics: fragrance allergens alerts (limonene))
  • suihkugeeli coconut (245 ml): 3,49 € (CosmEthics: fragrance allergens alerts (limonene))
  • suihkugeeli aloe vera (500 ml): 5,45€ (CosmEthics: fragrance allergens alerts (limonene))
  • hoitoaine coconut (250 ml) : 4,45 € (CosmEthics: fragrance allergens alerts (limonene))
  • palasaippua aloe vera (100 g) : 1,89 € (CosmEthics: fragrance allergens alerts (limonene))
  • käsivoide no perfume (75 ml):  3,65 €  ei hälytyksiä :) 

Hinnat voivat vaihdella myymälöittäin, verkkokaupoittain sekä tuotelinjoittain.


Organic Shop

Vartalo-ja hiustuotteille on myönnetty BDIH-sertifikaatti ja Cosmos Natural-sertifikaatti. 
lähde: http://organicshop.fi/

Toinen hyvä ja edullinen luonnonkosmetiikka sarja on venäläinen Organic Shop, jonka tuotteet valmistetaan Virossa. Tämän sarjan plussa on käsittämättömän halpa hinta, toisaalta kaikilla tuotteilla ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, joten kuluttajan on oltava tarkkana. Meillä on ollut käytössä Blue Lagoon Mineral Shampoo, tykkäsin valtavasti tästä shampoosta. Tuoksu on myös poikaystäväni mieleen. Muun muassa tästä shampoosta kerron tarkemmin seuraavassa postauksessani. Olen lisäksi testannut muutaman kerran äidin Body Desserts Caramel Cappuccino vartalovoidetta ja tykkäsinkin voiteesta paljon. En tosin itse ostaisi tämän tuoksuista mutta ei tämä kyllä ollut mitenkään paha, en siis tykkää kahvin tuoksusta, mutta tämä oli tuoksun puolesta ok. Haluaisin testata Blue Lagoon hoitoainetta, merkin hiusnaamioita ja ehkä myös vartalokuorintoja. Organic Shopin tuotteita on saatavallilla ainakin Sokoksista, Sokos Emotioneista, Stockmannilta, Ruohonjuuresta sekä House of Organic -verkkokaupasta.

P.S. nuo hiput ovat valunutta steariinia kynttilälyhdystä, kiva yllätys odotti parvekkeella, mitenkähän saan nuo puhdistettua


Hintaesimerkkejä (sokos.fi-verkkokauppa):
  • vartalokuorinta raspberry & sugar (250 ml): 3,60 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (limonene, linalool))
  • vartalokuorinta tropical mix (450 ml): 7,90 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin))
  • hiusnaamio avocado & honey (250 ml): 2,90 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin, mel), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol))
  • käsisaippua rose & peach (500 ml): 4,20 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol))
  • hoitoaine blue lagoon (280 ml): 2,50 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts ( benzyl alcohol, limonene))
  • shampoo blue lagoon (280 ml): 2,50 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol, limonene))
  • suihkugeeli passion (280 ml):  3,50 € (CosmEthics: fragrance allergens alerts (benzyl alcohol, limonene, linalool))
Hinnat saattavat vaihdella myymälöittäin ja verkkokaupoittain


Oma Gertrude

sertifikaatit:
BDIH
The Cosmos Standard
lähde: http://www.omagertrude.com/en/our-certificates-and-standards

Olen ihastunut tähän ainakin Prismoista saatavaan saksalaiseen edulliseen luonnonkosmetiikka-merkkiin. Meillä on ollut käytössä 500 ml kirsikka-inkivääri suihkugeeli, joka kesti n. puolivuotta ellei ylikin. Tuoksu on hyvin mieto ja raikas ja poikaystävänikin tykkää siitä. Poikaystäväni oli jopa ostanut minun poissa ollessa uuden samanlaisen tuotteen loppuneen tilalle, joten ihan huono se ei tainnut olla. Suihkutuotteet ovat siis todella riittoisia ja todella edullisia. Lisäksi suihkutuotteet ovat kätevissä pumppupulloissa. Ei ehkä luomuinta, mutta sentään sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Voisin harkita hoitoaineen ostamista, se ainakin riittäisi mulla varmasti yli vuodeksi. Haluaisin oikeastaan testata noita kaikkia tuotteita, ne kun ovat niin edullisia. 



Hintaesimerkkejä (foodie.fi):
  • Suihkugeeli kirsikka-inkivääri (0,50 l): 2,45 €  (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol))
  • Shampoo kehäkukka (0,50 l): 2,55 €  (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (bemzyl alcohol, limonene))
  • Hoitoaine korjaava (0,50 l): 2,55 €  (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts ( benzyl alcohol, limonene, linalool))
  • Vartalovoide tyrni (0,30 l): 2,95 € (CosmEthics: vegan alerts (glycerin), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol, linalool))
  • Käsivoide ravitseva (0,07 l): 1,70 € (CosmEthics: vegan alerts (stearic acid, glycerin), fragrance allergens alerts (benzyl alcohol, geraniol, linalool))
Hinnat voivat vaihdella myymälöittäin ja verkkokaupoittain.




Muita vinkkejä

Lisäksi ekokauppojen alelaarit ja poistokorit ovat suosikkejani. Esim. viime syksynä tein huikeita löytöjä kun Joensuun Ecoteekistä löysin Zuii-kukkaismeikkejä pilkkahintaan. Zuiin tuotteissa raaka-aineet ovat n. 95% luomua, oikeaa luksus luonnonkosmetiikkaa Australiasta. Sanotaanko niin että mulla ei ikinä olisi (ainakaan moneen vuoteen) varaa ostaa kaikkia niitä meikkejä mitä ostin normaalihintaisena niin kalliita ovat. Mutta koska tuotteet oli poistumassa valikoimista niitä myytiin alennettuun hintaan. Siis kaikki tuotteet maksoivat vain 5 €!!!!! Normaalihinta esim. Quad luomiväripaletista on n. 46,80 €, että aika pilkkahintaan niitä tosiaan myytiin.  Tästä lähtien olenkin alekorit syynännyt tarkkaan, niissä tosin pitää aina olla tarkka ettei tuotteet ole sellaisia, joista on päiväys menossa umpeen. Joten kannattaa pitää silmät auki shoppaillessa. ;)

Kuvassa Zuiin Quad luomiväripaletti sävy: Breeze, Duo luomiväripaletti sävy: Classic sekä musta Vegan Flora Mascara

Summa summarum  luonnonkosmetiikka voi olla myös edullista. :)

Kuten aiemmin jo mainitsinkin aion tulevaisuudessa kertoa tarkemmin kokeilemistani luonnonkosmetiikan tuotteista. Tässä vuosien varrella olen testannut jos jonkinmoista tuotetta joten koen osaavani sanoa tuotteista jotain. Aion siis tehdä oikein juttusarjan, jossa kerron arvioni erilaisista käyttämistäni luonnonkosmetiikan tuotteista.Tykkään itse lukea tuotearvosteluita ja tykkään enemmän arvosteluista joissa kerrotaan toimiko tuote käytännössä kuin sellaisista joissa kerrotaan vain ensivaikutelma. Ensivaikutelmaan perustavat arviot ovat nekin välillä ihan paikallaan, mutta joskus joku tuote saattaa aluksi olla hyvä, mutta pidemmällä käytöllä sitä huomaakin ettei tuote toimikaan, joten siksi en tykkää niistä niin paljon ja siksi haluankin lukijoilleni kertoa rehellisen käyttökokemuksen tuotteista. On hyvä muistaa että arvioni perustuvat lähes pelkästään omiin kokemuksiini. Aikomuksenani on jokaisen postauksen yhteydessä kertoa ihotyypistäni yms. ennen kuin alan kertomaan tuotteista jotta lukijan on helpompi arvioida voiko tuote toimia itsellä. Esim. ensimmäisessä postauksessa jossa käsittelen shampoita, kerron hiuslaadustani ennen kuin alan höpöttämään shampoista. On kuitenkin mahdollista että vaikka jollain olisi samanlainen ihotyyppi tai hiuslaatu, tuotteet eivät siltikään sovi, tämmöiset asiat kun ovat yksilöllisiä. En siis kuuluta missään nimessä totuutta, vaan kerron rehellisen arvioni ja käyttökokemuksen testaamistani tuotteista. Pyrin myös kertomaan kokemukset pidemmältä aikaväliltä ja pyrin välttämään ensivaikutelma arvioita.



Tällaista olisi siis luvassa, miltä kuulostaa? Mitä ajatuksia luonnonkosmetiikka teissä herättää? Käytättekö luonnonkosmetiikkaa?

Iloista viikon alkua kaikille!


❤: Milla










lauantai 16. syyskuuta 2017

Miksi minua ei ole näkynyt kisoissa?

Miksi en ole puhunut treenijutuista tässä TREENIblogissani pitkään pitkään aikaan?

Tämä postaus on mulle itselleni todella tärkeä ja olen halunnut jo pitkään kertoa näistä asioista, mutta nyt päätin vihdoin toteuttaa tämän. Aluksi olisin halunnut tehdä videon aiheesta, sillä tällä hetkellä kameralle puhuminen tuntuu luonnollisemmalta kuin kirjoittaminen, mikä on hassua sillä vielä muutama vuosi sitten ajattelin etten koskaan pysty puhumalla ilmaisemaan itseäni yhtä hyvin kuin kirjoittamalla ja kirjoittaminen onkin siksi aina ollut mulle äärimmisen tärkeää. Videoiden tekemisen myötä kirjoittaminen on jäänyt ja puhumisesta on tullut luonnollisempaa.




Mennään suoraan asiaan. Viime vuonna koin jonkinlaisen loppuunpalamisen urheilun suhteen. Tulin pisteeseen jossa en vaan yksinkertaisesti jaksanut enää. Valaisen taustojani sen verran, jos vaikka tätä blogia seuraa joku uusi. Mun tausta on siis se että koko sen ajan kun olen aktiivisesti treenannut (vuodesta 2008), minua on vaivannut lukuisat sairastelukierteet, loukkaantumiset kuten lonkan rustorenkaan repeämä sekä useat muut loukkaantumiset kuten suunnistajalle tyypilliset penikkakivut ja nilkkavaivat. Tämän lisäksi sairastuin lukioaikana masennukseen joka vaikutti tietenkin myös urheiluun. Eli koko tänä aikana mulla ei ole ollut yhtäkään ongelmatonta treenikautta puhumattakaan kilpailukausista. Välillä on ollut hyviä treeniputkia, mutta missään vaiheessa en ole ollut huippukunnossa aina joko loukkaantuminen tai sairastelu on katkaissut hyvän treeniputken. Tämä taas aiheuttaa sen että kehitystä ei tapahdu tai tapahtuu mutta kehittyminen on hyvin hidasta ja lähinnä lajitaidot kehittyy eikä fyysinen kunto esimerkiksi. Ja kun kehitystä ei tapahdu niin se voi olla urheiljalle erittäin turhauttavaa ja onkin voin sen sanoa.


Ja kun ottaa vielä senkin huomioon että olen urheiljana jonkinlainen oman tien kulkija. Olen erittäin herkkä ihminen ja hyvin syvällinen, analysoin kaikkea hyvinkin tarkasti. Niin olen huomannut etten oiken istu mihinkään raameihin, en vastaa tyypillistä kuvaa urheiljasta. Niin monta vuotta luulin että mussa on jotain vikaa kun alan kesken kisan pillittämään kun pidän itseäni niin huonona urheilijana etten löydä rastia. Luulin että mussa on jotain vikaa, mutta ei mussa ole. Olen vain erilainen. Sitten aloin perehtymään psyykkiseen valmennukseen ja huomasin heti että tämä voisi auttaa mua. Oli niin vaupauttava tunne lukea muidenkin vaikeuksista ja huomata etten ole yksin ja erityisesti se oli ilo huomata että tästä voi päästä yli. Psyykkinen valmennus voisi auttaa minua.



Yritin sitten innokkaana nuorena kertoa tästä valmentajille ja eri tahoille. Olen kaikille valmentajilleni tästä puhunut, sain toki myönteistä palautetta kaikkien mielestä nämä ovat tärkeitä asioita ja psyykkinen valmennus on tärkeä huomioda urheilussa. Mutta aina keskustelu tyssäsi siihen. Usealta valmentajalta pyysin että psyykkinen valmennus otettaisiin huomioon. Koin kuitenkin urheilijana että se jäi vain puheen tasolle. Koen jääneeni yksin ajatusteni kanssa. Mitään konkreettista ei tehty. En syyllistä ketään. Ymmärrän tämän tietyllä tavalla. Psyykkisen valmennuksen tärkeyteen on alettu vasta heräämään suomalaisessa urheilussa. Mielestäni on hyvin outoa että kun puhutaan psyykkisestä valmennuksesta puhutaan lähinnä huippu-urheilijoiden psyykkisestä valmennuksesta kun psyykkinen valmennus olisi hyvä aloittaa ihan junioritasolta lähtien. Kuinka moni lahjakas urheilija lopettaakaan uransa tämän takia... Varmasti moni. Olen itse ollut monesti niin lähellä lopettamispäätöstä.



Tosiaan haluan yhä korostaa etten syyllistä ketään, ymmärrän että jos ei ole tietotaitoa niin kynnys auttaa urheilijaa voi olla korkea. Ei haluta tehdä mitään ettei vaan tee mitään väärin, mutta juuri tuo tekemättömyys on se mikä on huonu juttu ja esimerkiksi minulle on urheilijana välittynyt se tunne että minua ei olla kuunneltu ja että olen jäänyt yksin ajatusteni kanssa, olen jäänyt oman onneni nojaan. Varmasti kukaan valmentajistani ei ole tätä tarkoittanut, kaikki ovat olleet päteviä valmennuskurssin käyneitä ja hyvin osaavia. Minulle urheiljana on vain välittynyt tunne että minua ei ole osattu valmentaa. Pitkään syyllistin itseäni tästä. Luulin että minussa on jotain vikaa. Ja toisaalta onkin, olen sitä sorttia etten oikein osaa ottaa kritiikkiä vastaan.

Toisaalta kritiikkiä on vaikea ottaa vastaan koska tämän kaiken mitä olen tässä kertonut seurauksena itsetuntoni urheiljana matelee pohjamudissa ja kun joku kommentoi minulle niin tärkeää mutta samalla kipeää asiaa kuin urheilua ja mun suoritusta niin otan kritiikin helposti itseeni. Varmasti itselläni on monessa kohtaa ollut peiliin katsomisen paikka kun on jotain erimielisyyttä ollut valmentajan kanssa. MUTTA kun keväällä sain nimpparilahjaksi isältäni psyykkisestä valmennuksesta kertovan kirjan havahduin. (Tuo kirja on Urheilijan mieliharjoittelu - Satu Pusa & Heikki Pusa) En ole vieläkään kokonaan kirjaa lukenut sillä en kykene lukemaan sitä herkistymättä. Sitä lukiessa huomaan että minua on valmennettu "väärin" ja siitä tulee paha olo kun miettii jos mua olisi osattu valmentaa tilanteeni voisi olla nyt täysin eri. Oikeastaan valmentaminen väärin on väärä ilmaisu tarkoitan että minua on valmennettu tavalla, joka ei vain sovi minulle. Ja se jos mikä on ollut vapauttavaa huomata ettei minussa olekaan mitään vikaa. Ne valmennusmetodit eivät vaan yksinkertaisesti ole sopineet minulle.



No jos jatketaan siitä mihin jäin alussa. Sanoin että koin loppuunpalamisen. Tulin vain pisteesen jossa en enää jaksanut. Olin niin monta vuotta kestänyt sitä pahaa oloa mikä tulee siitä että kehitystä ei tapahdu. Kausi toisensa perään toistaa samaa kaavaa. Joka ikinen kevät aloitan kilpailukauden tietäen etten ole siinä kunnossa kuin minun pitäisi tai kuin haluaisin. Se on sanoin kuvaamattoman turhauttavaa. Sitä ei helpota se että hyvät treeniputket kariutuu infektiokierteisiin. Niin monta vuotta kestin sitä. Yksin. En osannut puhua asiasta ja silloin kuin uskalsin jotain vihjaista koin ettei minua kuunneltu. Sitten tulin pisteeseen etten enää jaksanut. Sillä tiellä olen osittain edelleen.

Tämän kauden kilpailuista ei tullut mitään osittain tämän takia ja osittain siksi että sairastelin Italiassa PALJON ja kun minä sanon paljon tarkoitan sitä. Kaikki jotka tuntevat mut tietänevät miten paljon olen viime vuosina sairastellut, mutta Italiassa olin jatkuvasti kipeä. Koko ajan oli jotain flunssaa ja esimerkisi lähes koko joulukuun olin yskässä... Kuten arvata saattaa se vaikutti motivaatioon paljon. Ja Suomeen palattua sairastelu jatkui enkä oikein ehtinyt päästä kisakuntoon ja ennen kuin huomasinkaan kevät oli jo ohi ja suurin osa kisoista käyty.



Pahin on kuitenkin ehkä toivottavasti ohi. Mikä sitten oli pahinta?? Italiassa mulla oli muutama pitkäkin jakso kun en vaan yksinkertaisesti pystynyt treenaaman. Kyse ei missään nimessä ollut laiskuudesta vaikka pääni sisällä pidinkin itseäni laiskana. En vaan pystynyt. Urheilun ajatteleminenkin tuntui pahalta ja varsinkin pyörän päälle kapuaminen tuntui ylitsepääsemättömältä. Sitä ei tietenkään helpottanut se että silloin kun sain itseni liikkeelle tulinkin heti pian kipeeksi ja kierre on valmis... 

Olenkin miettinyt ja miettinyt pääni puhki mitä nyt. Miten tästä eteenpäin? Jatkanko urheilua? KYLLÄ!!!!!! Lopettaminen ei ole vaihtoehto vaikka se ehkä voisi mielenterveyden kannalta olla parempi, välillä tuntuu siltä. :D  Urheilu vaan merkitsee mulle niin paljon, en pysty lopettamaan. Katuisin koko loppuelämäni jos luovuttaisin. Okei olen päätökseni tehnyt jatkan urheilua, mutta MITEN. Siihen kysymykseen etsin yhä vastausta. Oikeastaan tiedän jo ne. Tarvitsen psyykkistä valmennusta. Ja joo käyn yhä terapiassa masennuksen takia, nykyään se kuitenkin on enemmän tukea antavaa. Psykoterapia ei kuitenkaan ole sama asia kuin psyykkinen valmennus. Ei kelan tukemassa terapiassa voi jutella pelkästään urheilusta vaikka urheilu onkin mulle tärkeää. Terapia on kuitenkin auttanut paljon, olen siellä pystynyt käsittelemään asioita joita en yksin ole pystynyt ja saanut urheiluun psyykkistä tukea, jota en ole muualta saanut.




Tiedän että en jaksa ilman psyykkistä valmennusta. Mutta mistä sellaisen löydän? En tiedä.

Lisäksi tarvitsen valmentajan joka YMMÄRTÄÄ minua, mutta mistä sellainen löytyy? Ainoastaan kaksi ihmistä olen tavannut jotka tietämykseni mukaan jakaa saman arvomaailman ja sopisivat valmentajakseni. Kummaltakaan en ole uskaltanut kysyä. Pelko siitä että valmennus ei toimikaan on suuri. En jaksa pelleillä psyykkisen terveyteni kanssa. Välillä mietin olisiko parempi että valmentaisin itse itseäni, mutta se on ehkä vasta viimeinen oljenkorsi. Olen niin pitkään ollut yksin ajatusteni kanssa niin kaipaan kipeästi jotakuta joka ymmärtää ja osaa ottaa erityistarpeeni huomioon. En kerta kaikkiaan tiedä mitä teen. 



Kuten sanoin pahin on ehkä toivottavasti ohi, mutta silti välillä vieläkin on päiviä jolloin pyörän päälle kapuaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä. Ja treenaaminenkaan ei tunnu hyvältä. Kaipaan kipeästi onnistumisen kokemuksia! Kehoni ja mieleni huutaa niitä!

Tiedän, että ajatusmaailmani on hyvin negatiivinen. Tiedostan sen ja en itsekään pidä siitä, se tuntuu oudolta, jotenkin vieraalta. On hassua miten muutamia vuosia sitten ajattelin elämästä muutenkin näin johtuen masennuksesta. Sitten aloin toipua ja itsetuntoni vahvistui, se vahvistui niin paljon että tänä päivänä jos minun pitäisi kuvailla itseäni yhdellä sanalla se olisi VAHVA.  Enää en edes tunnista itseäni masennuksen aikaisista ajatuksista. Kun vain muistelenkin sitä aikaa, se tuntuu oudolta ja niin vieraalta. Sen sijaan jos minun pitäisi kuvailla itseäni urheilijana käyttäisin sanaa heikko. On psykologisesti mielenkiitoista miten tuo huima kehitys, mikä itsetunnossani on tapahtunut ei näy urheilun puolella. Urheilun puolella olen yhä se sama Milla, joka olin ennen kuin sairastuin masennukseen.


Ehkä tämä riittää tältä erää. Olen pahoillani tästä negatiivissävytteisestä postauksesta, mutta koen tarvetta purkaa näitä tuntemuksiani ja ajatuksiani.  Olen siis tosiaan jonkinlaisessa solmukohdassa, enkä tiedä miten tästä kannattaisi jatkaa. Haluan ehdottomasti jatkaa urheilua, mutta en tiedä miten pystyn jatkamaan sillä tavalla että saisin onnistumisen kokemuksia ja sitä kautta vahvistettua itsetuntoani.  Sanottavaa olisi vaikka kuinka paljon, mutta jätän ne ensi kertaan. Psyykkisestä valmennuksesta ja sen tärkeydestä mulla riittäisi varmaan kirjan verran sanottavaa. Videoitakin varmasti teen kunhan saan välineet kuntoon. Mutta en lupaa mitään sillä otan niistä muuten paineita. 


Hyvää syksyn alkua!




❤: Milla

P.S. Tämän postauksen kuvat ovat ikivanhoja blogissa aiemmin julkaistuja kuvia.


lauantai 24. joulukuuta 2016

Hyvää joulua!

Suuret pahoittelut että joulukalenteri kuivui kasaan. Kohtasin odottamattomia teknisiä ongelmia yritin ratkoa niitä mutta kaikki keinot mitkä keksin kaatui myös ja pari kertaa yritin kirjoittaa postausta ja päivittää tilannetta tänne mutta sekään ei onnistunut. Sitten turhauduin kokonaan. Ja koska tässä ei ole tarpeeksi niin muistikortista loppui tila enkä ole pystynyt ottamaan kuvia. Tällä viikolla tein yhen päivä reissun Bergamoon mutta sieltä tuli vaan muutama kuva koska muistikortilla ei tosiaan ole tilaa. Enkä pystynyt vapauttamaan lisää tilaa koska en luottanut onedriveen koska siellä ei näy kaikki kuvat ja videot. Teknologia <3

Joulu hässäkkää


Tonttuja Veronan kaduilla


Bergamo

Tässä on nyt kuitenkin yksi video jonka julkaisin taannoin. En tiedä huomasiko kaikki sitä kun unohdin sen linkata tänne. Kyseessä my day video päivästä kun matkasin Clusoneen suunnistuskisoihin.



Tässä puolestaan kooste video tästä vuodesta. Siinä on erilaisia klippejä vuoden varrelta niin Lapista, Latviasta kuin Italiastakin.

Nyt näyttäisi siltä että ainakin osa kadonneista videoista näkyy onedrivessa en ole tarkistanut kaikkia. Niin aivan varmasti tulen julkaisemaan videoita sitä mukaa kun saan niitä editoitua. En malta odottaa että saan ne julkaistua!

Milanossa taannoin

Auringon viimeiset säteet

Jouluvilinää ja kauniita valoja

Hyvää Joulua!
God Jul!
Merry Christmas!
¡Feliz Navidad!
Buon Natale!

❤: Milla



lauantai 10. joulukuuta 2016

Bologna part 1

Here you can find my latest post.

Uusin postaus löytyy täältä


Bologna

The two towers



Buon Natale!
Milla




Tb to Summer

Here you can find my latest post

Täältä löydät tämän päivän luukun


Lake Garda / Gardajärvi

Sailing / Purjehdusta


 Buon Natale!
❤: Milla







perjantai 9. joulukuuta 2016

Jouluvaloja ja suunnitelmia

Pahoittelen että nää luukut tulee aina tälleen illalla ://

Tässä jotain kuvia tältä päivältä


Tää on mun lempipaikasta linnan juurelta. Kyllä näissä maisemissa kelpaa.


Kurkku on jälleen kerran kipeenä niin treenit on jääny vähiin.  :/



Pipo päässä pakkassäässä


 Kaunis Duomo tai tuomiokirkko ja auringonlasku






Jouluvalot ovat myös vallanneet kadut. On kyllä pikkasen hienommat kun Hyvinkään säälittävät tähdet.. Mutta noi pinkit jouluvalot on kyllä uutta täällä on monessa paikkaa niitä.


Viikonloppu suunnitelmista sen verran, että huomenna ilmeisesti tulee saksalainen perhe illalliselle, lauanta tapaan ehkä uuden au pair kaverin ja sunnuntaina menen Poets of the Fallin konserttiin!! En ole mikään Poets of the Fallin ylin fani mutta jos Uudesta-Seelanista asti kaveri tulee kattomaan sitä niin pitäähän munkin Suomipoikia mennä kattomaan :D Suomenlipunkin tilasin kotoa ihan vaan keikkaa varten. Tosin tuli mieleen että mitä jos siellä on jotain suomalaisia tosifaneja ja ne sitten tunnistaa D:  Ja joudun puhumaan Suomea. Olen täällä tavannut yhteensä 5 suomalaista ja yhden kanssa puhuin englantia meinasin vastata sille suomeksi mutta en viittinyt, olen liian suomalainen.


Buon Natale!

Milla