sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Milanien Joulukalenteri 20. luukku - Kakkuaa, omnom!

Löysin tämän reseptin Gummerruksen Vege Herkullista kasvisruokaa -kirjasta. Halusin kokeilla näin joulun alla jotain vegaanista raakakakkua. Mutta ongelma monissa resepteissä on, että niissä on hirveästi erikoisia ja kalliita raaka-aineita. Tässä resptissä erikoisia raaka-aineita ei onneksi juuri ole. Kookokosöljy voi toki jollekin olla vieraampi, mutta sitä pystyy käyttämään, niin ruuanlaitossa kuin ihon hoidossakin, käyttötarkoituksia on loputtomasti, joten ei taatusti mene hukkaan jos purkin kookosöljyä ostaa.




Taivaallinen Avokado-suklaakakku
Vegaaninen, gluteeniton, laktoositon (tarkista varsinkin gluteenittomuus käyttämistäsi tuotteista)
n. 10 hengelle
Pohja 
150 g manteleita
100g rusinoita (tai taateleita)
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl vettä  
Täyte 
4 avokadoa
Yhden sitruunan raastettukuori
100 g kaakaojauhetta
2 dl sokeria (tai ruokosokeria)
(ripaus merisuolaa) 
Koristeeksi 
Tummaasuklaata / raakasuklaata
Sitruunan viipale
Tarvikkeet 
Monitoimikone / tehosekoitin
irtopohjavuoka halkaisija 22 cm 
1. Liota manteleita vedessä yön yli tai väh. kuusi tuntia.  Aloita pohjan tekeminen sillä että huuhtelet ja jauhat mantelit hienoiksi rakeiksi monitoimikoneessa. Lisää koneeseen sen jälkeen rusinat, kaakaojauhe ja vesi. (Itse laitoin hieman enemmäin kuin ohjeessa, n. 3 tl, koska tuntui että nestettä tarvitsi lisää.) Anna koneen vaivata seosta kunnes taikinasta tulee tasaista. 
2. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohja vuoan pohjalle tasaisesti. Siirrä pohja jäähtymään jääkaappiin siksi aikaa kunnes täyte on valmis. 
3. Aloita täytteen tekeminen. Kuori ja pilko avokadot. Pese ja raasta sitruunan kuori. Mittaa ja laita muut aineet sekoittumaan koneseen paitsi sitruunan kuoriraaste. Sekoita ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi tahnaksi. Mausta lopuksi sitruunan kuorella.  
4. Kaavi täyte pohjan päälle tasaisesti. Siirrä kakku pakastimeen jähmettymään n. tunniksi. Koristele kakku raastetulla ja rouhitulla suklaalla. 
 Vinkki! Jos teet edellisenä päivänä kuten minä, niin pistä kakku yöksi jääkaappiin ja 2 tuntia ennen tarjoilua laita pakastimeen, en tiedä onko oikeaoppinen tapa, mutta ainakin kakku säilyi hyvänä.
5. Viimeistele kakku juuri ennen tarjoilua vielä sitruunan viipaleella tai haluamallasi tavalla.
Vinkki! Täytteen voi maustaa myös klementiinin, appelsiinin tai sitruunan kuorella. Koristelussa taas voi käyttää vaikka tuoreita marjoja ja kookoslastuja. 

Muuntelin alkuperäistä ohjetta lopulta aika reippaasti. Korvasin taatelit rusinoilla, sillä en oikein ole taatelien ystävä ja jostain toisesta reseptistä keksin että ne voisi korvata rusinoilla. Lisäksi meillä ei ollut ruokosokeria. En tiedä onko ruokosokeri terveellisempää kuin tavallinen, mutta ehkä joku terveellisempi sokerin korvike voisi olla parempi vaihtoehto, sillä jouduin nimittäin lisäämään sokeria desin enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa. En myöskään käyttänyt raakasuklaata, sillä en jaksanut mennä toiseen kauppaan ostamaan sitä, ensi kerralla voisin kyllä sitä käyttää. Ja alkuperäisen ohjeen vaniljatankoa en löytänyt kaupasta ja suunnittelin korvaavani sen vaniljasokerilla, mutta unohdin sen totaalisesti. Mutta en toisaalta en edes jäänyt kaipaamaan vaniljan makua. Ripaus merisuolaa voisi kyllä tuoda lisää makua kakkuun ja sitä aion lisätä ensi kerralla, unohdin nimittäin senkin. Ja sitruunan ystävänä laittaisin seuraavalla kerralla kakkuun vielä toisenkin sitruunan kuoren. Olen myös yllättynyt miten hyvin monitoimikoneen käyttö sujui minulta, olen nimittäin aiemmin vierastanut sen käyttöä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin pohjan tekemisessä tehosekoitinta ja täytteessä sauvasekoitinta, joten molempia voi varmasti käyttää yhtä hyvin. Sen ainakin tiedän että manteleita ei kannata sauvasekoittimella murskata, muuten mantelit on pitkin seiniä, kokeilin nimittäin sitäkin. :P

Tässä vielä kuvia tekovaiheista:

Mantelien liotusta

Mantelien murskaamista

Koneessa mantelit, rusinat ja kaakojauhe. Monitoimikoneen terä piti tässä vaiheessa vaihtaa taikinalle sopivaksi jotta taikinan saa sekoitettua kunnolla.

Valmis pohja


Ensimmäinen kerta kun käytän avokadoa ruuanlaitossa, ei ihan ollut oikeaoppinen tapa pilkkoa...

Sitruunan raastamista

Kipoissa olevat ainekset monitoimikoneeseen, sitruunan kuori viimeisenä


Muut ainekset paitsi kaakaojauhe ja sitruuna

Viittä vaille valmis täyte

Täytteen levitys

Suklaan raastaminen

Suklaan rouhiminen

Koristele kakku

Loppusilaus


Kakku maistui vieraille :)


Makoisaa joulun odotusta! ❤

xoxo
Milanie


P.S. Kuten huomaatte en ole mikään ruokabloggaaja, mun leipomisesta ei vaan saa mitään taidokkaita ja siistejä ruokakuvia. Keittiö ei todellakaan pysy siistinä kun Milla pääsee vauhtiin. :P 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti